Zorg voor een goede eerste indruk:
Je kunt maar 1 keer een eerste indruk maken, en vaak bepaalt dit of mensen met jou verder willen of niet. Het is daarom heel belangrijk dat je goed voor de dag komt. Kom niet te laat, neem een actieve houding aan door recht op te zitten en durf oogcontact te maken met de werkgever. Ook jouw kledingkeuze draagt bij aan de eerste indruk. Zorg er daarom voor dat je er ten alle tijden verzorgd uitziet. Niet iedere werkgever verwacht dat jij in pak aankomt, dus verdiep je altijd in de bedrijfscultuur.
Verdiep je goed in de vacature en het bedrijf:
Tijdens het sollicitatiegesprek wil jij laten zien dat jij de geschikte persoon bent voor de job. Lees daarom voor het gesprek goed de vacature door en bekijk de bedrijfswebsite. Wat zijn de laatste ontwikkelingen van deze werkgever? Wat vraagt het bedrijf van een werknemer? Kan ik concrete voorbeelden noemen uit het verleden die hier op aansluiten? Een goede voorbereiding zorgt voor een beter beeld over de organisatie en of de werkzaamheden bij jou passen. Zeker wanneer jij snel nerveus bent, kan een goede voorbereiding wonderen doen.
Kijk goed naar jezelf:
Werkgevers willen graag werknemers die weten wat zij willen. Bedenk daarom goed van te voren wat jouw kwaliteiten zijn en waarom juist jij de geschikte kandidaat bent voor de functie. Wat zijn jouw kwaliteiten? Wat zijn jouw ambities? In welke richting wil jij jezelf ontwikkelen en waarom denk je dit juist bij deze werkgever goed te kunnen realiseren?
Bedenk zelf vragen om te stellen:
Tijdens het sollicitatiegesprek is het belangrijk dat niet alleen jouw gesprekspartner het woord voert. Werkgevers vinden het namelijk erg fijn wanneer jij interesse toont in de organisatie! Wanneer jij helemaal geen vragen stelt, kan jij ongeïnteresseerd of ongemotiveerd overkomen. Dus als jij graag wil laten zien interesse te hebben in de baan; stel dan gerichte vragen waarmee jij er achter komt of de baan/organisatie echt bij jou past. Zo overtuig jij de werkgever dat jij jouw werk goed zal uitvoeren, wanneer ze jou aannemen!
Wees eerlijk en maak dingen niet mooier dan ze zijn:
Sollicitanten vinden het over het algemeen erg moeilijk om ‘nee’ te zeggen. Immers wil je laten zien dat jij de perfecte kandidaat bent voor de functie. Sollicitanten verbloemen hierdoor soms de waarheid over hun kwaliteiten, kennis en ambities. Let hier echter mee op; werkgevers kijken hier dwars doorheen! Daarnaast is het voor jezelf ook niet handig, omdat het sollicitatiegesprek gehouden wordt om te kijken of jij wel geschikt bent voor de functie!
Dus wanneer de werkgever vraagt naar iets waar jij niet sterk in bent of geen ervaring mee hebt, zegt het dan eerlijk maar geef er een positieve draai aan. Bijvoorbeeld: ‘Ik heb hier eigenlijk weinig ervaring mee, maar het lijkt mij wel heel leuk om mij hierin te verdiepen om dit te leren. Zo ziet de werkgever dat jij gemotiveerd bent om te leren en komen jullie tevens niet voor onaangename verrassingen te staan wanneer jij start aan jouw nieuwe job!